IF Metall har i dag, tisdag, beslutat att ännu inte begära Saab i konkurs.

Metallare från klubben på Saab har i dag haft en videokonferens med företrädare för avdelningen samt den centrala ledningen, bland andra IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

– Frågan om att begära företaget i konkurs för att få ut medlemmarnas lönefordran är en stor och komplicerad fråga. Det finns inte och har inte funnits någon tidsplan för när en eventuell konkursansökan ska inlämnas till tingsrätten. Men för var dag som går närmar vi oss en tidpunkt då frågan blir allt mer skarp, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven enligt ett pressmeddelande.

– Vi förstår oron och har hela tiden medlemmarnas bästa för ögonen, det gäller att både ha förståelse för att medlemmarna inte har pengar och samtidigt ha förståelse för att man är rädd om jobbet. Därför måste alla realistiska alternativ prövas för att undvika arbetslöshet i en region där redan var femte medlem är arbetslös och till en ersättning om 50 till 60 procent av tidigare lön, fortsätter han.

Det är fortfarande oklart om facken på Saab i Trollhättan gör gemensam sak kring en eventuell konkursbegäran.

– Det är inte bestämt men vi pratar ju med varandra, säger Per Bränneby, Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer på Saab.

– Vi kommer att ta ställning till hur vårt fack ska agera vid ett medlemsmöte senare i veckan, säger han.