De som inte är utbildade undersköterskor får inte söka jobb på den nya arbetsplatsen när flera uttjänta läggs ner äldreboenden i Uppsala läggs ner och ersätts av ett nytt.

Den informationen fick de anställda av arbetsgivaren Uppsala kommun i förra veckan. Kommunal fick reda på nyheten när oroliga anställda började ringa.

– Vi har fått en hel del samtal. Medlemmarna är oroliga och undrar varför inte de får följa med, säger Merja Elharbiti, förtroendevald i Kommunals sektion i Uppsala.

Många har jobbat inom äldreomsorgen i många år utan att ha utbildat sig till undersköterskor. Det finns de som har jobbat i 30 år.

Det är känt sedan länge att flera äldreboenden i Uppsala ska läggas ner. Huvuddelen drivs av kommunen. Två av äldreboendena drivs av Aleris och Attendo Care.

100 platser försvinner. De ska ersättas av 80 nya på äldreboendet Topelius som öppnar i mars. Vid tidigare övertagande har personalen följt med, men nu får de anställda söka de nya tjänsterna.

Kravet för att överhuvudtaget söka de ungefär 50 tjänsterna är undersköterskeutbildning. Det har skapat oro bland personalen.

– De är fast anställda och vi väntar på besked om vad kommunen kan erbjuda dem. Informationen är väldig knapphändig än så länge. Jag har aldrig tidigare varit med om att kommunen har informerat personalen först utan att tala med oss. Möjligen vara syftet att förhindra ryktesspridning, säger Merja Elharbiti.