LO-förbunden är splittrade om jämställdhetspotten. IF Metall, GS och Livs ställer sig vid sidan om satsningen på ett särskilt påslag för lågavlönande kvinnor. Och nu ifrågasätts industrins avtal som rättesnöre för övriga avtalsområden.

– Jag är arg och besviken. Jämställdhetspotten behövs. Vi tycker att det ska löna sig lika bra att vårda gamla och sjuka som att reparera bilar, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.

I fredags försökte LO-förbundens avtalssekreterare komma överens om lönekraven i kronor och procent. När de inte lyckades kallades ett extra styrelsemöte. LO:s ordförande träffades igår – söndag. Motsättningarna gick inte att lösa och det beskrivs som att ingen av lägren ändrade sin ståndpunkt under diskussionens gång.

De skilda ståndpunkterna handlade om hur stor satsningen på jämställdhetspotten ska vara. Tre av industrifacken ville han en betydligt mindre satsning än de 100 kronor huvuddelen av LO-förbunden vill ha som jämställdhetspott.

I avtalssekreterarnas diskussion var industrifackens hållning att 40-50 kronor skulle läggas på jämställdhetspotten. Och Stefan Löfven säger att han kunde tänka sig 60 kronor.

Det hela slutade med att en majoritet av LO-ordförandena ställde sig bakom LO:s avtalsplattsform. IF Metalls Stefan Löfven och GS Per-Olof Sjöö reserverade sig mot beslutet. Livs Hans-Olof Nilsson har inte rösträtt i styrelsen, men han deklarerade att han har samma ståndpunkt som IF Metall och GS.

Stefan Löfven säger:

– Jag har respekt för Annelie Nordströms uppfattning, men jag måste stå för en uppfattning som jag kan presentera för mina medlemmar.

IF Metalls ordförande säger att han inte vet ifall den splittrade uppfattningen om  jämställdhetspotten försvagar facken.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är mer bestämd på den punkten.

– Vi är alltid starkare om vi kan samordna oss. Det är tråkigt att inte alla ställer upp på  samordningen. När vi står tillsammans blir normen starkare.

LO:s ordförande vill inte prata om splittring. Hon säger att det handlar om olika bedömningar. LO:s avtalssekreterare Per Bardh tillägger att LO:s förbund i grund är ense, eftersom alla ser ett sammanlagt löneutrymme på 4,1 procent. Och han tänker sig att jämställdhetspotten ska vara ett extra löneutrymme utöver den avtalsnorm som industrin kommer skapa under hösten.

Det är alltså ordförandena för elva av LO:s 14 förbund som står bakom förslaget till avtalsplattsform. Nu ska alla förbund diskutera och ta ställning till plattformen. Och berätta sitt ställningstagande senast 23 september

– Än vet vi inte hur samordningen utvecklas, säger Wanja Lundby-Wedin.

Kommunals Annelie Nordström säger att det nu är ett helt nytt läge. Hon vill att alla ska tänka konstruktivt och leta efter nya upplägg. Hon kan tänka sig att det kan komma att handla om att inte acceptera industrins avtalsuppgörelse som norm för de andra avtalsområdena.