Foto: Bertil Ericson och Christine Ohlsson

I centrum för de kommande avtalsförhandlingarna står Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe och IF Metalls ­avtals­sekretererare Veli-Pekka Säikkälä.

Industrin ska sätta normen för alla andra branscher. Och inom industrin har verkstadsindustrins teknikavtal störst tyngd.

Juristen och hovrättsassessorn från Stockholmsförorten Stureby möter boxaren och Saab­arbetaren från Trollhättan.

Anders Weihe

är 50 år och har varit förhandlingschef hos Teknikföretagen sedan 2008. Han vill inte berätta vad han tjänar utan säger bara att han har en bra lön. (Hans inkomst är 186 000 kronor i månaden enligt senaste taxeringen.)

Han är jur kand och blev chefsjurist hos Teknikföretagen i slutet på 90-talet. Innan dess var han rättssakkunnig på justitiedepartementet, hovrättsassessor i Svea hovrätt och sekreterare för en utredning om straffansvar för företag.

Om årets avtalsrörelse:

– Det finns inga enkla avtalsrörelser. Och det blir svårt när facken reser frågor som handlar om hur företagen ska styras. Det är ägarna som har ansvar för verksamheten och makt och ansvar hänger ihop.

Starka sidor:

• Tydlig, har lätt att hitta lösningar (enligt honom själv)

• Rak, står för det man kommit överens om (enligt motparten)

Svaga sidor:
• Avslöjar dem inte (själv)

• Kan vara mästrande, tuff förhandlare, starkt självförtroende genom tyngden på organisationen (enligt motparten)

Veli-Pekka Säikkälä

är 44 år och tjänar 56 000 kronor i månaden. Han är utbildad till bilmekaniker och läste på Komvux på kvällarna när han arbetade på Saabs löpande band. Och han tog två SM-guld i boxning.

1996 började han på Metalls förhandlingsavdelning och han var den yngste som fått jobb som förhandlingsombudsman.

Om årets avtalsrörelse:

– Läget är inte så nattsvart som en del vill göra gällande. Industrin har hämtat sig och den går bra. Samtidigt finns en osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen och det gör det svårt att skriva långa avtal.

Starka sidor:
• Lyssnar, försöker vara innovativ, ­resultatinriktad (enligt honom själv)

• Inriktad på resultat, rörligt intellekt, ar­betar för att hitta lösningar. Förstår att det ligger i medlemmarnas intresse att verksamheter fungerar (enligt motparten)

Svaga sidor:

• Otålig (enligt honom själv)
• Inget att offentliggöra (enligt motparten)

Se listan på alla förhandlarna i veckans LO-Tidningen.