Foto: VTRO

I kväll, torsdag, visar holländsk tv en show där asylsökande tävlar emot varandra. Alla måste lämna landet men vinnaren får med sig 40 000 kronor i prispengar.

Weg van Nederland heter en tv-show som visas i Nederländerna i kväll.

Programidéen är enkel: Fem asylsökande som ska utvisas tävlar mot varandra. De får svara på frågor om vad det vet om Nederländerna. Alla fem kommer att utvisas men den som vinner tv-showen får med sig prispengarna på cirka 40 000 kronor.

– Det är så klart ett grymt spel med dessa människor men det nederländska flyktingmottagandet är ännu grymmare, säger Marina Alings, informationschef på tv-bolaget VTRO, till LO-Tidningen.

Syftet med tv-showen är att visa hur illa asylsökande behandlas i landet.

– De fem som deltar har växt upp i landet. De har bott här mellan åtta och tolv år. De är unga och välutbildade och har inget minne av det land som deras föräldrar en gång flyttade ifrån. De är holländare men nu måste de flytta härifrån, säger Marina Alings.

Är tv-showen en kritik mot främlingsfientliga politiker som Geert Wilders?

– Nej, eventuell kritik får allmänheten stå för. Vi vill bara sätta igång tankar kring hur asylsökande behandlas, säger Marina Alings.

Fakta

Weg van Nederland

Denna vecka kör public service-tv i Nederländerna en rad olika pilotshower. Endast ett avsnitt av varje show visas. Den publiken gillar mest kan komma att visas flera gånger.

Weg van Nederland är ett av programmen som visas i kanal Nederland 3.