Unga uthyrda män skadar sig mer än andra på jobbet. Under de senaste fem åren har fler bemanningsanställda skadat sig jämfört med anställda i andra branscher. Arbetsmiljöverket kommer i dagarna att dra igång en jättegranskning av bemanningsbranschen.

30 procent av dem som de senaste fem åren anmält en arbetsolycka har varit uthyrda av ett bemanningsföretag och under 25 år. Och av dem är 73 procent män. Jämför man med samtliga branscher ligger andelen unga på 12 procent. Men det är också en bransch som sysselsätter fler unga än andra. Och unga män löper generellt större risker att drabbas av en olycka på jobbet.

Det visar statistik som Arbetsmiljöverket tagit fram. Myndigheten har tittat på antalet anmälda arbetsolyckor mellan 2005 och 2010 som lett till minst en sjukdag. Och varje år skadar sig fler som hyrda jämfört med anställda i samtliga branscher.

Mest drabbade är uthyrda som kör truck eller jobbar med olika handverktyg, som knivar och slipmaskiner. Däremot är fall och belastningsskador mindre vanliga i bemanningsbranschen än på övriga arbetsmarknaden.

Tre människor har dött som inhyrda under den här perioden. En 21-årig man i en rasolycka. En 47-årig man som föll från ett tak. Och en 25-årig man avled efter att ha andats in farliga ångor.

Arbetsmiljöverket kommer den närmaste tiden att dra igång ett omfattande projekt riktat mot bemanningsbranschen. Exakt vad det innehåller vill man i dagsläget inte gå in på. Men klart är att myndigheten under hösten kommer att besöka 700 bemannings- och kundföretag.