När svallvågorna lagt sig får vi se vilken del av samhället som långsiktigt stärkts. Så avslutades LO-Tidningens intervju med Mona Sahlin i förra veckans nummer, med anledning av terrordådet på Utøya och högerextremistiska hot mot arbetarrörelsen i allmänhet.

Sahlin, precis som många andra, menar att tragedin i Norge förhoppningsvis kan stärka de krafter som kämpar emot främlingsfientligheten.

Det är rimligt. När vardagsrasism och annan mer lågmäld bitterhet plötsligt ersätts av massmord, är det svårare att blunda för det hat mot oskyldiga människor som faktiskt är utbrett i samhället. Fler tvingas ta aktiv ställning.

Desto mer synd, då, att den svenska högern i stället tycks ha bestämt sig för att lägga locket på. ”Extremism” är ett hot mot ”oss” i det demokratiska samhället, skrev Fredrik Reinfeldt tillsammans med Danmarks och Finlands borgerliga statsministrar i en artikel i bland annat Dagens Nyheter (6 augusti), med anledning av terrordåden i Norge. Inte ett ord nämns i artikeln om att attackerna riktade sig mot vänstern i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet. De tre statsministrarna menar i stället att de riktade sig emot en ”nordisk gemenskap”. Det mest konkreta förslaget på hur denna gemenskap ska stärkas handlar om hårdare vapenlagar och mer internationellt polissamarbete.

I Svenska Dagbladet skrev Reinfeldt den 29 juli att brotten i Norge riktade sig mot ”oss alla” och var ett uttryck för ”blint hat”. Till Reinfeldts försvar ska sägas, att här nämner han faktiskt mycket kort att det finns rörelser som låter etnicitet och religion avgöra människovärdet. I övrigt handlar även denna artikel om den diffusa extremismen i största allmänhet.

Effekten blir att både den direkta främlingsfientligheten och den mer ”beskedliga” högerpopulismen, som har vunnit alltmer mark på senare år, går fria från granskning. Och visst; det är självklart att inte exempelvis Sverigedemokraterna bär ansvaret för Anders Behring Breiviks brott, vilket de också själva har varit noga med att påpeka. Men lika klart är att brotten planerades och begicks i ett samhällsklimat som blir allt hårdare. Där allt fler lockas att rikta sin ilska mot muslimer och invandrare, och emot den ”elit” som sägs skydda dem.

I Sverige har både Moderaterna och Folkpartiet direkt vädjat till de här stämningarna, med sina förslag om slöjförbud, språktest och ”svenskkontrakt”. Kanske är det därför Reinfeldt inte vill prata om kopplingen mellan högerextremism och mer ”rumsren” högerpopulism?

Det är hur som helst ovärdigt att man inte tar chansen att verkligen stå upp för öppenhet och demokrati. Men det skulle kräva en uppgörelse, inte bara med hatet utan också med den mer lågmälda aggressiviteten.