Kontoristen på Byggnads i Gävle varslades om uppsägning efter att Handels anmält trakasserier och dålig arbetsmiljö på avdelningskontoret till Arbetsmiljöverket. I stället anställs avdelningens ordförande som ombudsman.

– Det är upprörande. En extrem jävsituation, säger Poul-Erik Jensen, på Handels i Gävle.

I våras skickade Handels en anmälan till Arbetsmiljöverket om trakasserier och mobbning vid Byggnads avdelningskontor i Gävle. Kort därefter varslades den kontorist som enligt Handels varit mest utsatt om uppsägning, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om.

De lokala förhandlingarna om uppsägningen slutade i oenighet i början av sommaren och på onsdag väntar centrala förhandlingar.

– Vi hoppas att Byggnads inser att det inte funkar att bete sig som de gjort på avdelningen. De måste backa från beslutet och vidta åtgärder mot arbetsmiljöproblemen, säger Poul-Erik Jensen, ombudsman på Handels i Gävle.

Han har under sommaren också fått ett svar från Byggnads på anmälningen till Arbetsmiljöverket. Men där nämns inte de psykosociala arbetsmiljöproblemen som Handels larmat om. Byggnads anser att arbetsmiljöproblemen bestått i en för hög arbetsbelastning för ombudsmännen, vilket facket åtgärdat genom att säga upp kontoristen och i stället anställa ytterligare en ombudsman.

– Deras åtgärd är ett slag i luften. Det är också den ultimata kränkningen av vår medlem som sagts upp.

Poul-Erik Jensen anklagar också Byggnads avdelningsordförande, Lars Lundberg, för att ha varit jävig när beslutet om uppsägningen fattades. Det är nämligen han som fått det nya ombudsmannajobbet.

– Han har haft en förtroendeställning och fattat beslut som gynnat honom själv. Så ska det inte vara, säger Poul-Erik Jensen.

Byggnads avdelningsordförande, Lars Lundberg, tycker dock inte att han fattat några beslut för egen vinning.

– Inte alls. Jag hade en projektanställning på avdelningen och kunde ha gått tillbaka till mitt ordinarie jobb som armerare som jag tjänar mer på. Jag accepterade erbjudandet att bli ombudsman för att jag känner ansvar och vill kämpa för arbetarklassen, säger han till Handels medlemstidning Handelsnytt.

Han försvarar omorganiseringen med att avdelningen behöver prioritera förhandlingsverksamheten. Ombudsmännen varit överhopade med jobb och det har påverkat deras humör och arbetsmiljön negativt, säger han till Handelsnytt.