När Facket i sommarland besökte tre sjömackar öster om Stockholm tidigare i veckan upptäckte de att ungdomar under 18 år fyllde på bensin. Det värsta exemplet var en mack där en 16-åring skötte hela ruljangsen själv och även hade ansvaret för kassan.

Enligt Arbetsmiljöverkets regler är det förbjudet – med ett undantag. Den som är över 16 år och har fullgjort sin skolplikt samt fått en särskild yrkesutbildning för arbetsuppgiften får fylla på bensin.

– Våra ungdomar får en dags utbildning på plats innan de börjar jobba. Arbetsmiljöverket har varit här och godkänt det. Vi följer Arbetsmiljöverkets regler till punkt och pricka, säger Peter Vikström, som driver sjömacken.

30-35 skolungdomar sommarjobbar på sjömacken i Vaxholm. Macken valsade runt i lokalpressen för fyra eller fem år sedan när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion efter att Facket i Sommarland hade varit på besök, men enligt Peter Vikström hade verket inga invändningar mot att 16-åringar tankar.

– Vi utbildar och det är godkänt, uppger han.

Det blir ingen ny inspektion efter Facket i Sommarlands besök tidigare i veckan. Anders Olsson, miljöarbetare och skyddsombud på Transport, ringde Arbetsmiljöverket.

– Vi kan inte åka på allt i semestertider. Det har vi inte resurser till, säger Håkan Edén, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets region öst.

– Det här är resultatet av nedskärningarna på Arbetsmiljöverket. Som skyddsombud märker jag att de inte hinner med, uppger Anders Olsson.

Han kommer att undersöka om Arbetsmiljöverket verkligen har godkänt att 16-åringar får tanka under förutsättning att de har fått utbildning.

– Som skyddsombud kommer jag att driva det här ärendet vidare, berättar han.