380 utländska bärplockare har hittills i år beviljats arbetstillstånd. Det är betydligt färre än förra året. Orsaken är hårdare regler för företagen. Men den stora rädslan att tvingas skatta i Sverige verkar vara obefogad.

Hittills i år har 400 ansökningar kommit in från bärplockare. 380 har beviljats. Det kan jämföras med de 4 500 som beviljades under förra året. Bara i juni förra året beviljades 1 800 tillstånd. I år kommer de allra flesta bärplockare från Thailand, Bangladesh och Ukraina.

Att färre kommer beror antagligen på de skärpta regler som Migrationsverket infört från och med i år. Den viktigaste ändringen är att utländska bemanningsföretag, som ofta är bärplockarnas arbetsgivare, ska ha en filial i Sverige.

Kravet fick många svenska bärföretag att oroa sig. Att registrera filial i Sverige kan innebära att det utländska bolaget ska skatta, betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag för sina anställda här. Men själva registreringen av en filial är inte detsamma som att det finns ett så kallat fast driftställe i Sverige. Och det är det sistnämnda som avgör om företaget är skattepliktigt eller inte.

För att avgöra om så är fallet ska varje företag ansöka om F-skattsedel. Nu har Skatteverket fått in en handfull ansökningar från utländska bemanningsföretag och kommit fram till att företagen är här för kort tid, uppger SVT:s Västerbottensnytt. De ska i stället skatta i sina hemländer.

Förra året likställdes bärplockning med övriga säsongsarbeten vilket innebar att plockarna skulle garanteras avtalsmässiga löner och villkor för att få arbetstillstånd. Trots det utnyttjades många utländska bärplockare.

Fakta

Migrationsverkets nya regler från i år

• Ett utländskt bemanningsföretag som anställer bärplockare måste registrera en filial i Sverige.

• Företag som begär arbetstillstånd för arbetskraft måste kunna visa att man tidigare betalat ut löner.

• Företagen ska kunna visa att de kan betala lönerna även om tillgången på bär blir dålig och/eller om plockaren inte klarar att plocka upp till en viss miniminivå. Det kan ske genom exempelvis en bankgaranti. Eventuella kostnader som bärplockaren själva ska stå för ska finnas med i redovisningen.

• Företagen ska kunna styrka att de informerat om arbetets anställningsvillkor som ska vara i nivå med kollektivavtal.

 

För att plockaren ska få arbetstillstånd krävs också

• En ansökningsavgift på 2 000 kronor.

• Att arbetsgivaren har annonserat tjänsten i Sverige och EU under minst tio dagar (vid nyrekrytering).

• Att arbetsgivaren erbjuder anställningsvillkor som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen. Arbetet måste vara i en sådan omfattning att arbetstagaren tjänar minst 13 000 kronor i månaden.

• Att arbetsgivaren visar att bärplockaren fått information om vilket arbete han/hon ska utföra samt om allemansrätten och trafiksäkerhetsregler.