Aten försökte på torsdagen återgå till någon form av vardag, efter kravaller och två dygns generalstrejk. Men hamnarbetarna strejkar i dag.

I kvarteren runt Syntagmatorget, dit protesterna mot regeringens krispolitik koncentrerats, är det dock svårt att glömma gårdagens utdragna och stundtals mycket våldsamma batalj mellan maskerade aktivister och kravallpolis. Tårgasrester far ännu på torsdagen runt i luften, när renhållningsarbetare försöker röja upp all bråte: stenar, krossat glas och resterna av uppbränt skräp lastas ombord flak och med högtryckstvättar spolas trottoarer, torg och gator rena. Det sticker i ögonen och näsan och svider på läpparna.

Men går man några kilometer bort från gårdagens slagfält är kaféerna välfyllda och turisterna lika nyfikna som alltid. De flesta av innerstadens alla märkesbutiker, lyxhotell, bankpalats och regeringsbyggnader har också öppet, till skillnad från i onsdags.

Hamnarbetarna i Grekland har utlyst strejk i dag, men det förekommer olika uppgifter om strejkens omfattning. Facket som strejkar representerar hela Grekland, men enligt de uppgifter som svenska ambassaden i Grekland har fått så omfattar strejken främst tre huvudhamnar i Aten-regionen.

I eftermiddag röstar parlamentet om hur åtstramningspaketet ska genomföras.