Personer med funktionsnedsättning ska få bättre stöd på arbetsmarknaden. Det är tanken bakom den utredning regeringen i dag tillsatt.

Det finns runt 900 000 personer i Sverige med någon form av funktionsnedsättning, och av dem har ungefär en halv miljon nedsatt arbetsförmåga. Trots att det redan finns en rad olika stödåtgärder, såsom lönebidrag och stöd för anpassning av arbetsplatser, har dessa personer det betydligt tuffare på arbetsmarknaden än andra.

Sysselsättningsgraden bland personer med funktionsnedsättningar ligger på 50 procent – att jämföra med 70 procent för övriga befolkningen. Nu tillsätter regeringen en utredning om hur stödet för gruppen kan förbättras.

– Jag tycker verkligen att vi behöver göra väldigt mycket mer för att få de här människorna i arbete, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, när hon i dag presenterade utredningen.

Syftet med utredningen är att se över hur effektiva de insatser som redan finns är och att undersöka om de bör förändras eller om det behövs några nya insatser. Fokus ska ligga på att göra insatserna flexibla så att de kan variera efter varje persons behov, och så att de når dem som verkligen behöver dem.

– Utredningen syftar inte till att statens åtaganden för den gruppen ska minska utan till att det ska bli ett smartare och träffsäkrare stöd, säger Hillevi Engström.

Uppdraget att utreda insatserna går till den moderata riksdagsledamoten och före detta socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson.

Utredningen ska vara klar den 16 april 2012.