I förra veckan beslutade de internationella fackliga samorganisationerna om att samordna sitt stöd till facken i Nordafrika och Mellanöstern. Det handlar bland om att backa upp medlemsrekryteringen i metall- och textilbranscherna.

Det sa Jyrki Raina, generalsekreterare för Internationella metallarbetarfederationen på IF Metalls pågående kongress på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Folk är arga, och inte bara i Nordafrika och Mellanöstern. Fackföreningsrörelsen måste vara i främsta ledet i kampen för en ny social modell, som sätter människor främst, sa han i sitt tal.

Som generalssekreterare för IMF representerar han 25 miljoner fackmedlemmar i omkring 100 länder.

Stödet till facken i Nordafrika och Mellanöstern går ut på att Internationella fackliga samorganisationen (världsfacket IFS) och de tio yrkesinternationalerna gått samman i ett gemensamt arbete, som bland går ut på att ge stöd till IFS nyöppnade kontor i Kairo samt ordna seminarier om medlemsrekrytering. De internationella facken kommer också att samla in pengar.

Jyrki Raina berättade också att de svenska och finska metallfacken tillsammans med fackliga solidaritetsorganisationer i båda länderna har givit stöd till uppbyggnaden av facket i stålindustrin i Indien. Organisationen har på kort tid rekryterat 10 000 medlemmar.

Jyrki Raina tog upp IF Metalls internationella ramavtal som en metod att garantera fackliga rättigheter i företag som finns runt om i världen.

Han uppmanade kongressens deltagare att följa hans fackliga arbete på Facebook och berättade att han har fler vänner på Facebook i Indonesien än i Sverige.