Fackförbunden inom detaljhandeln i Europa riktar hård kritik mot Ikea. De kräver att Ikea garanterar fackliga rättigheter för samtliga anställda.

I dag antog fackförbunden ett uttalande en kongress i Madrid. Där kräver de att Ikea tillåter alla anställda jorden runt att gå med i facket och förhandla om kollektivavtal.

Samtidigt hölls en demonstration ugtanför Ikeas varuhus i Madrid. Spanska Ikea-anställda krävde samma behandling som svenska anställda.

– Om Ikea kan tillverka samma koncept i alla länder, till och med när det gäller att köttbullar ska serveras i alla restauranger, så bör man också kunna ha samma policy när det gäller fackliga rättigheter, står det i uttalande som antogs av kongressen i Madrid.

Under kongressen gav fackliga representanter från olika länder i Europa exempel antifackliga attityder och aktiviteter från Ikea.

– I Sverige har vi goda relationer med Ikea och löser frågor i förhandlingar, men utomlands är det annorlunda. Jag skäms å Ikeas vägnar, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.