I dag klockan 13 gör Transport och Bilarbetsgivarna ett nytt försök att få slut på sopkonflikten. Parterna förhandlade under medlarnas ledning i torsdags och i fredags.

I dag lägger medlarna möjligen fram ett bud.

– Vi kan skönja vissa öppningar, säger Transports ordförande Lasse Lindgren i ett pressmeddelande.

Almanackan sätter press på arbetsgivarna. Om konflikten fortsätter försvinner två dagars sophämtning på torsdag och måndag. Normalt jobbar sopgubbarna även röda dagar under arbetsveckan.

På onsdag går sopkonflikten in på sin fjärde vecka, om inte parterna kommer överens innan dess.

– En del medlemmar undrar varför vi inte utvidgar konflikten. Kommer vi inte till någon lösning snart, har vi få andra val. Men vi är skyldiga att uttömma alla förhandlingsmöjligheter först, och än så länge bedömer vi att det finns chanser till fortsatt konstruktiv förhandling, säger Lars Lindgren.

Om det blir en utvidgad konflikt är det ingen vild gissning att Transport åtminstone varslar de arbetsplatser där arbetsgivarna anklagas för runda konflikten till exempel med hjälp av inhyrda eller timanställda.

– Det är upp till oss själva att upprätthålla konflikten – men vi glömmer heller inte vilka företag som håller sig med en respektlös attityd, förklarar Lars Lindgren i pressmeddelandet.

Transports främsta krav en belastningsbegränsning, ett tak för hur sopgubbarna får jobba, tillsammans med prestationslön. Förbundet hävdar att upphandlingarna pressar priserna vilket leder att sopgubbarna får jobba mer för samma lön.

Arbetsgivarna avvisar ackord. De hävdar att det försämrar arbetsmiljön och hotar trafiksäkerheten.