Håkan Juholt på Handels kongress. Foto: MAJA SUSLIN

– Regeringen har sänkt skatterna för dem som tjänar mest och talar samtidigt om för dem som tjänar minst att de tjänar för mycket. Det är inget annat än oförskämt.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juhult rev ner applåder på Handels kongress när han angrep finansminister Anders Borgs uttalande om att de lägsta lönerna i vården är för höga.

Han hävdade att regeringen arbetar med kraft för att skapa en låglönemarknad. Följden blir att vi får en ny grupp som brukar kallas ”working poor”, det vill säga människor som inte kan försörja sig ens på en heltidslön.

– Lägstalönen i Kommunals avtal är 16 070 kronor. 270 000 löntagare, främst kvinnor, tvingas till deltid mot sin vilja. De kommer inte ens upp i 16 000 kronor utan landar på 11 000, 12 000 eller kanske 13 000 i månaden. När regeringen försöker bygga en låglönemarknad drabbar det inte lönerna enbart i offentlig sektor. Det spiller över till alla andra områden, förklarade Håkan Juholt.

Han var på hemmaplan på Handels kongress i Stockholms Folkets hus. Han tog upp ämnen som berörde publiken: otrygga jobb, deltider, jobb, vuxenutbildning, privata vinster i vård och barnfattigdom.

Kongressen stod upp och applåderade när han klar. Då hade han talat om att han inte tänker spruta ur sig en massa nya idéer.

– Vi har ett härligt nytt lag i Socialdemokraterna, men vi är ingen popcorngryta som sprutar ur oss en massa nya idéer för att vinna någons gunst, underströk han.

I stället öppnade han med att tala om partiets uppgift är att stå på löntagarnas sida.

– Det var därför som fackföreningsrörelsen bildade det socialdemokratiska partiet. Bra svensk politik sätter löntagarnas bästa i första rummet.

Tiden är knapp på Handels kongress. Klockan var över ett innan ombuden var klara i natt. Klockan åtta i morse var de tillbaka i Folkets hus.

Så Håkan Juholt höll sig kort och var klar efter knappt 20 minuter. Sedan svarade han ombudens frågor och talade om att Socialdemokraterna tänker lagstifta om rätt till heltid och kräver att arbetsplatser som tar emot anställda med lönebidrag ska ha kollektivavtal.

Han gav också ett rakt besked om att Socialdemokraterna inte tänker driva några krav på kortare arbetstid.

Han passade på ett par frågor. Han gav inget besked om 75-dagarsregeln i a-kassan för deltidsarbetslösa.

Jill Erlandsson, HM-klubben i Malmö, fick inget besked i sin hjärtefråga: bättre villkor för timanställda med nollkontrakt. Håkan Juholt lovade att komma tillbaka med svaret.

Mathias Kvickström, Stockholm, bytte parti på stående fot från Vänsterpartiet till Socialdemokraterna och gav Juholt goda råd inför valet 2014:

– Prata om bra grejer. När ni sen är vid makten gör ni det som är rätt!
timanställda med nollkontrakt. Håkan Juholt lovade att komma tillbaka med svaret.

Mathias Kvickström, Stockholm, bytte parti på stående fot från Vänsterpartiet till Socialdemokraterna och gav Juholt goda råd inför valet 2014:

– Prata om bra grejer. När ni sen är vid makten gör ni det som är rätt!