Debatten om bemanningsföretag kom av sig någonstans på halva vägen. Då ramlade kongressen ner i ett träsk av ordningsfrågor och procedurfrågor.

Det tröttkörda presidiet kämpade förgäves för att hitta en beslutsordning som kongressen kunde gå med på.

Klockan 23.15 i går kväll, fredag, beslöt kongressen helt sonika att skjuta upp besluten om bemanningsföretagen till i dag, lördag.

Debatten började knappt tre timmar tidigare med att Patrik Olofsson, klubbordförande på Lagena distribution i Jordbro söder om Stockholm, underkände hela förbundsstyrelsens text om bemanningsföretag.

I stället presenterade han en helt ny text från avdelning 20 i Stockholm som talar om hur Handels kan jobba ”strategiskt, strukturerat och långsiktigt” med bemanningsfrågan. Texten går ut på att Handels ska jobba både för bättre avtal och starkare lagstiftning.

Han vill ha ett starkare veto för facket i MBL, ”facket måste ha en handbroms”, en ändring av las så att det blir förbjudet att hyra in från bemanningsföretag under löpande uppsägningstid, stärkt rätt till återanställning och ändringar i lagen om privat arbetsförmedling.

– När lagen infördes 1991 var bemanningsanställningar en sorts annorlunda provanställning, ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. Nu har vi en utvecklad daglönebransch som tusentals av våra kamrater befinner sig i.

Patrik Olofsson fick starkt bifall av kongressen och understöd av tre andra lagerarbetare som gick upp i talarstolen: Per-Arne Ljungmark, Ica Sverige i Helsingborg, Per Ribacke, Coop lager i Växjö och Linn Wegemo, Icas lager i Västerås.

– Jag har många vänner i bemanningsföretag. De får inte lön när de är sjuka, de måste gå upp klockan fem varje morgon i fall det kommer ett jobb-sms och de har råd eller törs gå med i facket. Om de gör det får de inte mera jobb. Alla bemanningsföretag beter sig inte så här, men systemet öppnar för ett sånt här beteende, sa hon.

Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren försökte sy ihop ett kompromissförslag. Det gick ut på att låta redaktionskommittén sy ihop förbundsstyrelsens text med delar av Patrik Olofssons text.

Alternativet var att ställa texterna mot varandra.

Dessutom skulle kongressen besluta om ett antal motioner om bemanningsföretag. Det blev riktigt rörigt. Det blev inte bättre av att ombuden höll på till klockan 01.00 kvällen innan. Till slut gav presidiet upp och lyckades övertala kongressen att skjuta upp bemanningsfrågan till i dag, lördag.

Det är inte lätt att hantera bemanningsföretag.