USA:s utrikesminister Hillary Clinton utfrågades i början av mars av Kongressens utrikesutskott, där hon ombads motivera varför hon begärt 47 miljarder dollar i anslag till sitt departement. Det var nämligen en ordentlig ökning från 2010 års anslag på 16 miljarder.

Clintons motivering var att USA håller på att förlora det internationella informationskriget. Fienden pekar hon ut som Al Jazeera, kinesiska CCTV och Russia Today, som alla startat engelskspråkiga kanaler med global nyhetsförmedling.

Vi har ett behov att föra ut USA:s propaganda via nyhetsmedier, sa bland annat Clinton. Speciellt pekade Clinton på att världen inte längre ser ut som för bara fem år sedan, då västmedia med CNN och BBC hade monopol på bevakning av världsnyheter.

De ökade anslagen skulle alltså återställa ordningen. Att Hillary Clinton öppet redovisar att hon behöver ökade anslag till att föra ut USA:s propaganda, måste vi ha i åtanke när vi tar del av det dagliga nyhetsbruset. Speciellt när det händer sådana spektakulära händelser som mordet på Usama bin Ladin.

Tommy Carlsson