IF Metalls avtalsråd sade igår ja till det nya industriavtalet.
– Det nya industriavtalet är bra för Sverige och stärker både sysselsättning och lönebildning, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä var med och förhandlade fram avtalet, som enligt IF Metall kommer att bidra till reallöneökningar och förbättringar för arbetstagarna i framtiden. Varken han eller Stefan Löfven anser att avtalet på något sätt hindrar LO-samordningen, vilket fackförbundet Pappers angav som anledning till att som enda industrifack hittills tacka nej till avtalet.

– För vår del slår vi vakt om LO-samordningen och det är fullt möjligt att även fortsättningsvis göra satsningar på exempelvis lågavlönade kvinnor och män, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i en kommentar på förbundets hemsida.

IF Metall blev därmed det fjärde fackförbundet att säga ja till avtalet efter Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Pappers har sagt nej och det sista industriförbundet GS ska ta ställning till förslaget nästa vecka.