Drygt hälften i LO-opinion, 51 procent, kan inte spara en tusenlapp i månaden till semestern.

Utvecklingen går åt fel håll. Förra året var det bara 42 procent som svarade att de inte kan spara en tusenlapp till semestern.

LO-Tidningen har ställt frågan i tio år. Man får gå tillbaka till 2008 för att hitta sämre siffror än i år. Då svarade 56 procent att de inte kan spara en tusenlapp i månaden till semestern.

– Semestern närmar sig och jag har inte kunnat spara ihop till något, berättar Mikael Delerholm, försäljare och lagerarbetare samt Handelsklubbens vice ordförande på Ikea i Kungens kurva söder om Stockholm.

Han jobbar både på kvällar och helger. Med ob brukar han komma upp i 22 000 kronor i månaden före skatt. Det räcker till räkningar och löpande utgifter – inget annat. Samtidigt gör Ikea miljardvinster liksom andra jättar i detaljhandeln.

Han har småbarn och skulle önska att han kunde göra något med dem.

– Att besöka ett lekland kostar skjortan. Mellan 300 och 500 kronor för en vuxen och två barn. När barnens kompisar vill åka dit och frågar mina barn måste jag tacka nej.

Erika Timar, Malmö, är vårdare på ett LSS-boende och vice ordförande i Kommunals sektion 40. Hon klarar av att lägga undan i månaden men då vänder hon på varenda krona. Hon handlar secondhand, jagar extrapriser i mataffären, klipper sin man och går själv till den billigaste frisören.

– Kläder som inte använder säljer jag på loppis eller Tradera. Vi har inte köpa nya möbler på de senaste 30 åren.