Foto Björn Larsson Ask / Scanpix

Nu riskerar det bli extra mörkt i cellerna på Kronobergshäktet! Kulturskymningen hotar lägga sig, då Kriminalvårdsstyrelsen och Kronobergshäktets chefer drar i spartrådarna.

Kronobergshäktets budget är nere på 17 mkr. En renoveringsperiod på tre år börjar. Hälften av alla intagna, ca 160 pers, flyttas över till nybyggda Sollentunahäktet, som inte har något bibliotek. Gamla Kronobergshäktets bibliotek ska med enbart 40 000 kr i anslag drivas fram till årets slut. Vad som händer därefter är okänt.

Flera f d kriminella har genom åren vittnat i intervjuer, biografier, program om Kronobergshäktet som en nystart i livet. En plats där de kunnat tända av, få besök, se framåt, läsa böcker och få inspiration att gå vidare i livet. Att sitta häktad och öppna en bok med skildringar av soliga dagar vid havet, möta människor som kanske är uppdiktade, men som lever ett roligt och rikt liv – det kan vara vägen ur ett nattsvart helvete ut till ljuset!

320 platser i smutsgrå celler. Ca 6 500 ”besökare” årligen, lånar ca 30 000 gånger av det utbud litteratur som Kronobergshäktets bibliotek tillhandahåller, med en fast anställd bibliotekarie som verkat där under två decennier.

Samhällsklimatet hårdnar, språket förbistras, elever skolkar allt mer, rekryteringen till gängen fortsätter, de nysvenska som hamnar i kriminalitet har kanske dålig språkutveckling.

När unga förstagångsförbrytare inte kan få möjligheten att ens titta på bokryggen av Dagerman, Lapidus eller Lagerlöf, riskerar subkulturen blomma inåt och generera häktestoaletter fullklottrade med rasistisk smörja eller gängrelaterade kortnotiser.

Kriminalvårdens chefer, som är ett gäng bildade herrar, borde inse faran med att dra in på böckerna och ge tjyvarna sitt bibliotek tillbaka!

Ett upprop har startats, kulturministern och herrar inom KVV är tillskrivna i ärendet!

Susanne Backman