Hos Pappers råder en viss osäkerhet om vilken förhandlingsordning som kommer gälla i nästa avtalsrörelse.

När facket sa nej till förslaget till nytt industriavtal förklarade Pappers samtidigt att man gärna höll kvar vid det gamla industriavtalet. På det svarade arbetsgivarna i Skogsindustrierna och Teknikföretagen att det gamla kommer ersättas av det nya industriavtalet.

– Det råder dock ingen osäkerhet om att det blir förhandlingar. Det avgörs inte av industriavtalet. Vi har ju mbl:s regler, säger Matts Jutterström, avtalsombudsman hos Pappers.

Men han tycker arbetsgivarna har en märklig inställning. Det vore ju en sak om båda parterna sa upp ett förhandlingsavtal, men nu har ju varken Pappers eller Skogsindustrierna sagt upp industriavtalet. Det är bara Teknikföretagen som gjort det, konstaterar Matts Jutterström.

– Det gamla industriavtalet duger för oss. Under förhandlingarnas gång har vi fört fram vår kritik av förslaget till nytt avtal. Jag tycker det här mer handlar om att reglera facken än om att reglera förhandlingsordningen, säger Pappers avtalsombudsman.

Han ser förslaget till nytt industriavtal som ett slags politiskt ställningstagande, som syftar till att hindra LO från att något inflytande över industrins parter.