Flera LO-förbund utanför industrin står fast vid att det går att kombinera det nya industriavtalet med en avtalssamordning för LO. Det betyder att de inte påverkas av Pappers hårda kritik av förslaget till nytt industriavtal.

Det betyder att det bland LO:s förbund nu finns tre grupper. Det är industrifacken, som säger ja till det nya industriavtalet, och de fack utanför industrin som står nära dem och anser att LO-samordningen är förenlig med det nya industriavtalet. Den tredje gruppen utgörs av de hårda kritikerna som anser att det nya förslaget inkräktar på LO:s möjligheter att styra över sin avtalslinje.

– Vi kommer att driva en jämställdhetssatsning stenhårt och vi förutsätter att LO-samordningen också tar upp ett sådant krav, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.

Hon tycker att Pappers nej till det nya industriavtalet främst är en fråga för industrifacken.

Sekos ordförande Janne Rudén har en liknande uppfattning. Han tänker sig samtidigt att utvecklingen av LO-kraven kommer att bli ett test för möjligheterna att kombinera LO-samordningen med industriavtalet.

– Min uppfattning är att vi ska ha en hårdare LO-samordning än i den förra avtalsrörelsen, säger Sekos ordförande.

Janne Rudén har dock reagerat mest på tjänstemannafacket Unionens roll. Han tycker Unionen har tagit på sig en dubbel roll som inte går att kombinera.

Han pekar på att Unionen står bakom det nya industriavtalet samtidigt som tjänstemannafacket gjort en gemensam analys av de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen ihop med både Teknikföretagen och Almega.

– Unionen har totalt frispel. Med industriavtalet gäller hård lönenormering och med Almega gäller lokal lönebildning som är helt okontrollerbar, säger han.

Ordförandena för Handels och Hotell- och restaurangfacket låter sig heller inte påverkas av Pappers nej till det nya industriavtalet.

– Vi tror att det är fullt möjligt att kombinera LO-samordningen med industrins förhandlingsavtal, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Hotell- och restaurangfackets Ella Niia säger ungefär samma sak. Och hon berättar att LO-styrelsen i går diskuterade LO:s avtalssamarbete och att alla förbund uttalade sig för den och att den ska stärkas.

Tidigare har Målarnas Lars-Åke Lundin förklarat att han tror att de båda avtalssamarbetena går att förena. Fastighets andre ordförande Magnus Pettersson har tidigare varit mer kritisk. Han tror att det blir svårt att kombinera industriavtalet med LO-samordningen.