Sveriges Ingenjörer säger ja till förslaget till nytt industriavtal och pekar på att avtalets huvudmål är att stärka konkurrenskraften för svensk industri.

I ett pressmeddelande förklarar Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer, att produktionen blir alltmer kunskapsintensiv och att parterna därför ska arbeta för en ökad lönedifferentiering i de kommande avtalsrörelserna. Och det betyder att skillnaden mellan begynnelselön och slutlön ska bli större.

Sveriges Ingenjörer är det tredje facket som säger ja till det föreslaga industriavtalet. Tidigare har Unionen och Livs ställt sig bakom det.

– Jag tror inte att det har så stor betydelse att Pappers säger nej. Om GS och IF Metall säger ja kommer det nog att löpa på som det gjort hittills, säger Ulf Bengtsson.

Han förklarar att Sveriges Ingenjörer kommer att ta upp särskilda diskussioner med arbetsgivarna i avtalsrörelsen för att få de lokala löneförhandlingarna att fungera. Ofta lägger företagen ensidigt ut påslagen till ingenjörerna utan överenskommelse med facket, enligt Ulf Bengtsson.