Miljöpartiet är ett parti för akademiker. För att nå målet om ett grönt samhälle måste partiet rikta sig mer mot LO-kollektivet. Det anser Anders Englesson, kommunalråd, metallare och ombud på MP:s kongress i Karlstad.

– Fördelen med MP är att det finns många akademiker med enorm kunskap. Det är också bristen. Partiet har svårt att nå folk i LO-kollektivet, säger Anders Englesson.

Han är på väg att lämna matfettsfabriken och hans arbetsplats sedan 39 år – AAK i Karlshamn. Efter nedskärningar har han accepterat att gå tidigare i pension vid 59 års ålder. Han har varit aktiv i IF Metalls klubbstyrelse och sitter även i Karlshamns kommunstyrelse som gruppledare för MP. Det parti han anser vara det enda med ”potential att bli ett trovärdigt vänsteralternativ”.

2006 gick han med i MP och i år ställde han för andra gången upp i valet till ny partistyrelse. Ett val som avgjordes i natt. Anders Englesson blev inte invald.

– Jag hade inte väntat mig att bli vald. Det finns en misstänksamhet i MP mot LO-kollektivet. Jag har suttit på kongresser där man konstaterar att vi har sämst stöd bland ”medelålders män som är medlemmar i LO och intresserade av trav och galopp”. Så har alla börjat småskratta. Och det där ju är en exakt beskrivning av mig.

Han ser för egen del inga andra partipolitiska alternativ.

– Det finns inget annat parti som tar frågan om ett hållbart samhälle på ett sådant stort allvar som MP. Och i grunden ställer sig MP:s politik på den lilla människans sida.

Han menar att Socialdemokraternas misslyckande öppnat upp för Moderaterna och Sverigedemokraterna att ragga väljare ute på fabrikerna.

– Det är rent bondfångeri. Man blir förvirrad i det politiska livet. Där har MP ett ansvar att föra ut sin politik och visa att här är några som verkligen står på er sida. För det gör vare sig M eller SD.

Anders Engelsson sätter stort hopp till det nyvalda språkröret Gustav Fridolin

– Han är annorlunda när det gäller MP:s brist att nå ut till LO-folk. Han har känslan. Och får MP inte med sig arbetarklassen får man aldrig ett riktigt genomslag. Vi är ju den största delen av befolkningen.