Åtta av tio i LO-opinion tycker att undersköterskor är den mest underbetalda yrkesgruppen.

– Trots låga löner, långa timmar och stressigt arbete hinner de ändå med att vara trevliga, tycker Richard Berglund, Täfteå, truckförare och materialhanterare på Volvo Lastvagnar i Umeå och aktiv i IF Metall.

Städare kommer på andra plats på listan över underbetalda jobb följda av butiksanställda, barnskötare på förskolor och servitriser eller servitörer.

– De flesta yrken där det är kvinnodominerat är underbetalda, tycker Ann-Catrine Lundberg, undersköterska i Västerås och aktiv i Kommunal.

Det första tjänstemannayrket dyker upp på sjätte plats. Det är lärare i grundskola och gymnasium. Sedan följer tidningsbud, sjuksköterskor, sopgubbar och poliser.

Där har ni hela tio-i-topplistan, som grundas på en högst ovetenskaplig sammanställning av 23 olika yrken. De som är med i LO-opinion talade om vilka yrken de anser vara under- eller överbetalda.

Listan över överbetalda jobb blir mer ointressant eftersom ett yrke sticker med långt fler röster än de övriga. Sju av tio tycker att verkställande direktörer i börsbolag är överbetalda.

Sex av tio tycker att den egna lönen är något för låg, två av tio tycker att den är mycket för låg. 16 procent tycker att de har rätt lön.