På rekordtid antog Europafacket en nödresolution på sin kongress i Aten. Facket kräver nu en omedelbar kursändring inom EU.

– Kan jag läsa upp resolutionen? Den har ännu inte hunnit översättas, sa Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin från talarstolen.

På mycket kort tid enades sedan facket om att skicka ett krav till EU:s finansministrar. I morgon sammanträder rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) i Bryssel och då ska finansministrarna bland annat diskutera de sex lagstiftningsförslag om ekonomisk styrning som EU har lagt fram.

Europafacket, såväl som de svenska fackliga organisationerna, har varit kraftigt emot lagförslagen som de anser vara en direkt inblandning i lönebildning.

I sin resolution kräver Europafacket en omedelbar politisk kursändring.

Facket kräver bland annat att de nödlån som ska ges till de krisdrabbade länderna ska ha en låg ränta som ligger i nivå med Europeiska centralbankens utlåningsränta.

Ett stopp på privatiseringar och neddragning, var andra krav som framfördes av facket som anser att EU dragit åt svångremmen för hårt. De fackliga delegaterna vill hellre se stimulanser som de hoppas ska leda till tillväxt.