AMF Pensions ordförande Bertil Villard anklagas av Skatteverket för skatteflykt.

Genom ett avancerat skatteupplägg förde Villard 2006 ut vinster på drygt 23 miljoner kronor till ett bolag i Peru och behövde där bara betala fyra procent i skatt, rapporterar Ekot.

Enligt Villard följde upplägget det skatteavtal som Sverige hade med Peru fram till 2007, men Skatteverket anser att det handlar om olaglig skatteflykt och ärendet ligger i Förvaltningsdomstolen.

LO ska ta upp frågan om förtroendet för Bertil Villard i AMF:s styrelse.

”LO anser att Bertil Villards agerande visar att han inte levt upp till de etiska riktlinjerna. LO kommer därför att lyfta frågan om förtroendet för Bertil Villard med AMF:s andra ägare, Svenskt Näringsliv”, skriver den fackliga organisationen i ett pressmeddelande.

LO:s förtroende för Bertil Villard är i det närmaste kört i botten.

– Min uppfattning är att han har passerat det som är våra etiska riktlinjer. Och det har naturligtvis betydelse för Villards förtroende, ur LO:s perspektiv men också ur styrelsens perspektiv, säger LO:s vice ordförande Per Bardh till TT.

Bardh sitter i AMF:s styrelse och kände inte till Villards skatteupplägg.

– För mig är den här skatteplaneringen helt okänd.

TT: Tycker du att Villard kan sitta kvar?

– Svaret på det ska du få när jag träffat Svenskt Näringsliv och Urban Bäckström (SN:s vd) och styrelsen har fått säga sitt. Jag tänker inte föregå den diskussion som bör ske mellan ägarna och styrelsen.

Per Bardh hoppas att den här skattehistorien inte ska skada AMF på samma sätt som pensionsskandalen kring förre vd:n Christer Elmehagen gjorde för två år sedan.

– Om vi kan hantera den här situationen snabbt är det nog ingen fara, säger Bardh.

Men om det blir en långdragen historia finns en risk för ett än mer skadeskjutet AMF, resonerar han.