En överväldigande majoritet i LO-opinion vill avskaffa fas 3. ”Slavarbete”, ”ett lågvattenmärke”, ”bort med skiten”, ”ovärdigt” och ”sämsta tänkbara system” är några omdömen.

– Fas 3 är inget annat än en modernare form av slaveri som bara kan radera ut människors självkänsla, anser Inger Fagerborg Boänges, förrådsarbetare på Atlas Copco Tools i Tierp och vice ordförande i IF Metalls avdelning 8 Nedre Dalälven.

Många berättar om att arbetsgivare utnyttjar fas 3.

– Västerås skär ner på personal. Sedan anmäler arbetsgivaren intresse att ta emot deltagare i fas 3. Det är inte värdigt för någon, tycker Marita Almroth, arbetshandledare i daglig verksamhet i Västerås stad och arbetsplatsombud i Kommunal.

Facket ska yttra sig till Arbetsförmedlingen när nya människor placeras ut i fas 3. Hälften av alla som har svarat tycker att facket ska säga nej.

– Vi tittar på om det har skett neddragningar på arbetsplatsen och om det finns kollektivavtal – annars säger vi nej. Vi drar också en gräns vid 15 fas 3-deltagare, berättar Seija Conte, vårdare i Linköping och aktiv i Kommunal.

– Frågan har varit uppe till diskussion. Vi vill säga nej men riskerar att vårt samarbete med Arbetsförmedlingen ska kompliceras, berättar Lena Eldståhl, lokalvårdare i Fagersta och aktiv i Kommunal.

– I Haninge kommun går samtliga fas 3-deltagare via vårt arbetscentrum och oss i Kommunals sektion. Det innebär att vi har lite koll på hur många som tas in och i vilken verksamhet. Just nu har vi övertalighet i kök och bland vaktmästare. Vi stoppar fas 3 inom dess områden tills övertaligheten är löst. Kan vi säga nej generellt? Jag tvivlar, eftersom det är en lagstadgad verksamhet, uppger Bo Emanuelsson, vårdbiträde i Brandbergen utanför Stockholm och aktiv i Kommunal.

Hälften av dem som har svarat känner åtminstone någon som är med i fas 3.

– Jag känner fler och jag tycker att det är tydligt vad det här gör med människor. Det är ovärdigt att det får fortgå, anser Inger Fagerborg Boänges.