De flesta vill vänta in valberedningens förslag, men flera förbund är ändå positiva till Karl-Petter Thorwaldsson som kandidat till att ta över ordförandeklubban i LO.
– Han är självständig och framtidsinriktad. Jag tror att han kan passa bra, säger Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.

IF Metall förordar ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som efterträdare till Wanja Lundby-Wedin när hon avgår som LO-ordförande om ett år.

De flesta LO-Tidningen talat i en rundringning till förbunden säger att det ännu är för tidigt att uttala sig om efterträdare, men flera är ändå positiva till Thorwaldsson.

– Han är en väldigt bra kandidat, men jag vill prata med valberedningen innan jag säger något mer, säger Per-Olof Sjöö, GS ordförande.

Handels ordförande Per-Anders Häggström är inne på samma linje.

– Vi har inte diskuterat det här färdigt på långa vägar, men det är väl ett full tänkbart namn, säger han.

Två förbund, Livs och Hotell- och restaurangfacket (HRF), tar dock öppet ställning för Thorwaldsson. HRF frågade Thorwaldsson för ungefär två månader sedan om de fick nominera honom till uppdraget, eftersom förbundet tycker om hans förankring i folkbildning och utbildning och att han står för ett demokratiskt ledarskap.

– Och så är det något med ledare som utstrålar glädje och engagemang. När det syns att de tycker att det de gör är kul och viktigt så är det smittande. Karl-Petter Thorwaldsson har den utstrålningen, säger Ella Niia, HRF:s ordförande.

Även fackförbundet Livs kommer att nominera Karl-Petter Thorwaldsson. Livs ordförande Hans-Olof Nilsson, säger att Thorwaldsson varit hans favoritkandidat från första början, och att förbundet står enat bakom honom.

– Det har inte varit några diskussioner om andra namn hos oss, säger han.

Men det finns även andra kandidater. Tidigare har IF Metalls ordförande Stefan Löfven varit en huvudkandidat, men han har inte velat ta uppdraget och är nu borta från spekulationerna. Andra namn som nämnts är Kommunals ordförande Anneli Nordström, GS ordförande Per-Olof Sjöö och LO:s avtalssekreterare Per Bardh, men det är inget som valberedningens ordförande Hans Tilly vill kommentera.

Han säger att det hittills dykt upp mellan 10 och 20 namn i diskussionerna med förbunden, trots att valberedningen än så länge bara arbetar med profilen. De flesta tänkbara namnen finns i förbundsledningarna. Först efter sommaren går valberedningen ut till förbunden och frågar om möjliga namn.

– Vi har inte börjat ta in nomineringar än, säger Hans Tilly.

De flesta förbund LO-Tidningen talat med vill inte heller yttra sig om namnfrågan innan valberedningen är klar.

– Vi tycker att valberedningen ska få jobba i lugn och ro, säger Jan-Henrik Sandberg, Pappers ordförande.

Andra säger, liksom Fastighets ordförande Hans Öhlund, att frågan ännu inte diskuterats inom förbundet.

– Som jag ser det finns det många möjliga kandidater, men det är inget vi diskuterat än. När vi gjort det meddelar vi valberedningen, säger han.

Den nya LO-ordföranden ska väljas om ett år på LO:s kongress.