Foto: Janerik Henriksson

Den fackliga doldisen Karl-Petter Thorwaldsson, blir Wanja Lundby-Wedins efterträdare, om IF Metall får sin vilja igenom.
– Det känns oerhört smickrande och roligt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det senaste halvåret har han hört sitt namn nämnas i spekulationerna om vem som ska ta över som ordförande för LO på kongressen om ett år. Nu har det bekräftats att han är den kandidat som IF Metall står bakom.

– Men det kommer att finnas många andra bra kandidater också. Om det här går till ett läge till så att valberedningen kontaktar mig måste jag också fundera en gång till, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson, som nu är ordförande för ABF har en lång bakgrund inom arbetarrörelsen. Han har jobbat fackligt för IF Metall sedan slutet av 1980-talet och varit ombudsman på förbundet sedan 1999. Han har också haft politiska uppdrag och varit ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

– För mig har det fackliga och politiska gått i varandra. Jag har aldrig tyckt att det varit någon stor skillnad på fackliga och politiska uppdrag.

Engagemanget har han med sig från barndomen. Hans pappa var fackligt aktiv på glasbruket i Kosta och hans mamma var med i Kommunal. Själv började han sin fackliga karriär när han tillverkade växelspakar på Bröderna Hammarstedts i Växjö på 80-talet.

– Fackföreningsrörelsen är som en skola där man lär sig och kan gå vidare. Det är något av det mest fantastiska med arbetarrörelsen, att vi lär unga från grunden och bygger hela vårt engagemang på medlemmars kunskap och intresse.

Uppdraget som LO:s ordförande kan bli nästa steg i den fackliga skolan för Karl-Peter Thorwaldsson, eller Kålle som han kallas.

– Jag är intresserad, så mycket kan jag säga och det är främst utmaningen. Har man jobbat fackligt sedan början av 1980-talet måste man påverka utvecklingen som den ser ut nu med sjunkande organisationsgrad och hoten mot kollektivavtalen.

Att vända den negativa utvecklingen för facket och att öka organisationsgraden igen blir den viktigaste uppgiften för en ny LO-ordförande, oavsett vem det blir, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är en väldigt tuff tid för en ny ordförande, men det är inget man kan backa inför. Facket behöver ny energi säger han.

Och det är just hans energi i kombination med gedigen bakgrund som han själv tror är orsaken till IF Metall vill se honom som ordförande, trots att han saknar erfarenhet från fackförbundens, eller LO:s ledning.

– Jag kan tillföra glädje och optimism om framtiden, och så har jag ju ganska mycket erfarenhet ändå.

De viktigaste frågorna enligt Karl-Petter Thorwaldsson
1. Jämställda löner
”Det har jag med mig sedan jag utredde föräldraförsäkringen och tog reda på fakta i frågan. Vi kan helt enkelt inte leva med att kvinnor tjänar ungefär 30 procent mindre än män i Sverige idag.”

2. Organisationsgrad
”Den sjunkande organisationsgraden är det absolut största hotet mot fackföreningsrörelsen.”

3. Försäkringsskydd
”Ett bra försäkringsskydd för alla är en oerhört viktig fråga.”

4. Lokal närvaro
”Vår vändning kommer när facket är så nära medlemmarna att de bara har några meter till fackliga förtroendevalda som de kan snacka med facket både om fackliga frågor och annat. Det är dit vi måste sträva”