Syndikalisternas blockad mot Statens institutionsstyrelse (Sis) fortsätter. I dag hölls ett möte mellan fackföreningen och Sis. Men utan framgång.
–Dem har inte gett oss någonting över huvud taget, säger Örjan, en av de strejkande lärarna.

Konflikten skrev LO-Tidningen om den 2 maj och handlar om en omorganisering av skolan vid ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg. Fyra av sex lärare på ungdomshemmet har strejkat sedan den 28 mars. Efter att elevernas undervisning flyttades till Fagared den 2 maj försatte syndikalisterna i Göteborgs utbildningssyndikat myndigheten i blockad och anklagade Sis för strejkbryteri.

På dagens möte konretiserade Sis för facket hur förändringarna i lärarnas avtal ska genomföras i praktiken. Något som inte mottogs väl av de berörda lärarna.
– Än så länge finns det tid att gå tillbaka och ge våra elever slutbetyg. Men det ser inte ut att finnas någon vilja från Sis, säger Örjan, en av de strejkande lärarna.

Från Sis sida har man ingen förståelse för strejken. Och tänker inte vika sig för syndikalisternas press.
– Absolut inte! Det är uteslutet. Vi har haft en förhandling med de förbund som skriver kollektivavtalen, syndikalisterna kräver att vi ska återkalla det, säger Jan-Eric Josefsson, chef för Sis västra region.

De bägge stridande parterna hävdar att de har elevernas bästa i sitt intresse. Och att motparten inte har det.
– I en facklig strid ska man kunna ta till strejk. Men man ska inte låta den drabba tredje part. Flera av tjejerna har uttryckt obehag och lärarna på Fagared fick avbryta gårdagens lektioner för att det skanderades så mycket. Där har du syndikalisterna, säger Jan-Eric Josefsson.

Örjan håller inte med om att eleverna upplever ett obehag.
– Jan-Eric har inte varit på plats, det har jag. Våra elever springer fram och kramar oss och sätter upp lappar där det står: ”Ge tillbaka våra lärare.”
– Från dag ett har vi varslat om blockad. De visste ju detta och kan få ett stopp när som helst, säger Örjan.

Konflikten ser inte ut att få ett slut inom den närmaste tiden.
– De är helt obegripliga. Vi har varslat om fortsatt strejk. Den kommer fortsätta åtminstone två veckor till, säger Klas Rönnbäck, ordförande för Göteborgs utbildningssyndikat.