Nio av tio i LO-opinion tycker att gemensamma kafferaster på jobbet är viktiga. De allra flesta tycker att kafferasterna är mycket viktiga.

Trivseln sjunker om de gemensamma rasterna försvinner. Det framgår av svaren från dem som har blivit med möjligheten att fika med arbetskamraterna.

– När jag frågar mina arbetskamrater tycker det stora flertalet att trivseln minskar när möjligheten till gemensamma raster försvinner. På de flesta avdelningar delas frukost- och lunchraster upp för inget får stå stilla, berättar Leif Börjesson, truckförare och klubbordförande på Källbergs Industri AB i Töreboda.

Morgan Lindgren, truckförare på Nyby Såg  i Björklinge utanför Uppsala och aktiv i GS, har gjort ungefär samma erfarenhet. Tidigare har verkstan gemensamma raster med övriga avdelningar. Nu ska tiden användas till servicejobb som inte hinns med därför att tiden är för knappt. Och alla är missnöjda.

Tre av tio i LO-opinion svarar att det inte finns några gemensamma raster på deras arbetsplatser. Det här verkar bli allt vanligare.

Det oroar Mikael Delerholm, försäljare och lagerarbetare och Handelsklubbens vice ordförande på Ikea söder om Stockholm. Han ser rasterna som en möjlighet för facket att nå ut till medlemmarna.

– Jag får många fackliga frågor vid fikarasterna. Det är viktigt att vi pratar om fackliga frågor, politik och samhällsproblem på rasterna, tycker han.

Björn Välitalo är tidningsbud i Luleå och aktiv i Transport. Arbetet medger inga fikapauser.

– Däremot samlas en del tidningsbud efter sin runda för att fika och prata. Det är vår möjlighet till gemenskap, men det blir efter arbetstids slut.

Jessica Gustafsson är lärarassistent i Norrtälje och arbetsplatsombud i Kommunal.

– Vi får i stort sett aldrig ut några raster. Man får vara glad om man får en chans att sitta ner i fem minuter, berättar hon.