Musiken grundlades med swingrytmer och bebopsax. Nu byggs det på med New Orleans-jazz, xylofon á la Modern Jazz Quartet och storbandsblås, även finska dragspelstoner och ett svenskt folkmusikkapell. Till detta muntlig poesi – så kallad rap – där orden ligger tätt ihop med toner och rytmer, rimmen hämtas från varsomhelst och raderna hoppar mellan ett ämne och ett annat.

Det handlar om att bo, leva och prata ”I andra hand”, att lämna Norrbotten och ge sig av ut i världen (= Stockholm). Orden ”entreprenad”, ”sjukersättning” och ”provanställning” nämns, liksom Jimmie och Fredrik. Att växa upp idag är ”lite Maggie’s Farm”. Hiphopjazztrion Movits! från Luleå/Piteå tog sitt namn efter Bellman-musikanten Movitz. Men – obs! – det ska stavas med ”s”! Annars låter det ju som namnet på ett dansband.

Bengt Eriksson

 

Veckans CD

Ut ur min skalle

Grupp: Movits!
Skivmärke: Pope

Hör nya albumet ”Ut ur min skalle” på Spotify.
Musikvideo med singellåten ”Sammy Davis Jr.” från nya albumet, finns på Youtube.
Se och hör Movits! framför ”Sammy Davis Jr.” live i  radioprogrammet ”Vakna!”, också på Youtube.
Musikvideo till låten ”Fel del av gården” från förra albumet ”Äppelknyckarjazz”, på Youtube.
Debutalbumet ”Äppelknyckarjazz” med Movits finns också på Spotify.
På sin hemsida har Movits! gjort en videodagbok från USA-turnén ”First we take Manhattan 2010”.