Kung fu-utbildade flygvärdinnor är Hongkong Airlines sätt att möta allt aggressivare passagerare. Facket gör dock tummen ned för att träna svenska anställda i närstrid.

– Det är otroligt svårt att tänka sig en sådan utbildning för anställda i Sverige. Jag har aldrig hört talas som något liknande i Sverige, säger Christer Karlsson, ordförande för kabinklubben på SAS.

Våldsamma passagerare blir ett allt större problem inom flygtrafiken. 
Hong Kong Airlines har därför utbildat sina kvinnliga flygvärdinnor i wing chun, som är den form av kung fu som bland annat Bruce Lee använde i sina filmer.

Närstridstekniken är speciellt lämpad för att handskas med våldsamma personer i trånga utrymmen.

Flygpassagerarna blir allt stökigare. Kan kung fu-utbildning bli ett framtida fackligt krav?

– Knappast! Det har jag otroligt svårt att tänka mig. Det är ju knappt att vakter får ta till våld i Sverige.

– Det skulle dessutom kunna vara livsfarligt. Vad skulle hända om en 52-årig anställd kvinna skulle ge sig på en full man i kabinen? Det är bättre att snacka i stället och lösa konflikten på det sättet, säger Christer Karlsson.

Fakta

Wing chun

Ett aggressivt system för självförsvar med fokus på snabbhet, effektivitet och balans.
Det är en typisk "kontringsstil”. Wing chun-utövaren reagerar på en attack och kontrar med en motattack. Karaktäristiskt för wing chun är snabba, raka slag utan föregående ansats bakåt. Slagen kan utföras i följd och avlösa varandra i mycket snabb takt. Förutom knytnävsslag finns handflatsslag, fingerstick och slag med armbåge (cup sau).
Två kända utövare är Bruce Lee och wing chun-mästaren Yip Man som anses vara den förste som tog wing chun utanför Kina, då han bosatte sig i Hong Kong.

Källa: Wikipedia