Foto: Björn Larsson Rosvall

– Det finns lösningar framme. Kommer de bara på plats så ordnar det sig, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan.

Saab har kallat all produktionspersonal till jobbet i morgon. För de nästan tusen metallarbetarna blir det första dagen på jobbet sedan de gått hemma i två veckor.

– Jag hoppas att de löser det hela så vi kan komma igång med biltillverkningen igen , säger Joakim Tellskog.

Han är på väg ut från matsalen på Saab i Trollhättan och är en av de få metallarbetare som arbetat de senaste veckorna. Joakim Tellskog arbetar med att utveckla emballage för delarna som ska fram till bandet och sättas ihop till bilar.

Av de runt 1 400 metallarbetarna har strax under tusen varit hemförlovade i nästan två veckor. Än har inget löneavdrag skett, men de som är hemma får betala med tid. För varje dag de är hemma blir de skyldig fyra timmar som måste arbetas in senare.

– Produktion kan inte stå stilla hur långe som helst. Frågan är vilka avsikter som EIB har och om banken vill samarbeta eller motarbeta oss, säger Joakim Tellskog.

Turerna har varit många. Just nu ser det ut som att EIB står i vägen för att den ryske miljardären Antonov ska köpa Saabs lokaler för att på så vis få loss pengar för att komma igång med produktionen. Från Saabs sidas finns inget klart uttalat om vad skälet är till att alla kallas till jobbet imorgon. Informationschef Eric Geers säger att det finns flera skäl, bland annat kommunikation.

– Jag hoppas att företaget tar tillfället i akt att ge information till personalen imorgon, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan.

Även om alla ekonomiska problem skulle undanröjas tror inte Håkan Skött att produktionen kan komma igång den här veckan. Det tar några dagar att få igång produktionen på bandet.

– Det finns lösningar framme. Kommer de bara på plats så ordnar det sig, säger Håkan Skött.

Han sitter i bolagsstyrelsen för fackets räkning och har tidigare varit på möte i bolagsstyrelsen. Han vill dock inte berätta vad som sagts på mötet.

Det har drygt ett år sedan holländska Spyker gick in som ägare för Saab och det var i slutet på februari som företaget firade ettårsdag som ”oberoende”. Även företaget var i kris en stor del av 2009 och början på 2010 och nu har bilföretaget haft svårigheter att betala underleverantörerna i några veckor så är varken Håkan Skött eller Joakim Tellskog särskilt oroliga.

– Jag känner mig trygg här. Jag har arbetat 22 år på Saab, säger Joakim Tellskog.