Pengarna kan vara nära för Saab. En överenskommelse är klar med den ryske affärsmannen Vladimir Antonov. Nu väntar Saab på att affären godkänns av Riksgälden och Europeiska centralbanken.

Saab nådde redan i går kväll en principöverenskommelse om att sälja sina industrilokaler till den ryske finansmannen Vladimir Antonov för att få in pengar och sedan kunna hyra tillbaka lokalerna.

– Ur vår synvinkel finns det inga oklarheter som bromsar, säger Lars Carlström, svensk talesman för Antonovgruppen, till TT inför avslutningarna av den första delen av Saab-affären.

Pengarna till en första delbetalning ligger redan och väntar och kan föras över direkt när affären fått klartecken, enligt Carlström. Men han vill inte berätta vilka belopp det rör sig om.

Men innan Saab kan få pengarna måste uppgörelsen godkännas av Riksgälden och Europeiska investeringsbanken (EIB). Varken EIB eller Riksgälden vill kommentera när de kommer att lämna besked i frågan, men mycket talar för att uppgörelsen är nära.

Riksgälden utreder också Antonovs ansökan om att få gå in som delägare i Saab. Den utredningen, och granskningen av Vladimir Antonov är helt frikopplad från affären med fastigheterna, men väntas också bli klar inom de närmsta dagarna.