Den tyska chefen för en fabrik i italienska Turin har dömts till 16,5 års fängelse för en allvarlig dödsolycka. Stålföretaget, Thyssenkrupp, ska också betala nästan tio miljoner i skadestånd.

Den 6 december 2007 bröt en kraftig oljebrand ut i den tyska ståltillverkaren Thyssenkrupps fabrik i Turin, Italien.

När arbetarna försökte släcka med vatten blev branden ännu häftigare. Sju människor omkom i olyckan. Den italienska domstolen i Turin har nu dömt den tyska fabrikschefen till 16,5 års fängelse.

Domstolen dömde även fem andra chefer till fängelsestraff. Bolaget tvingas också betala nästan 10 miljoner kronor i böter. Dessutom dras statliga subventioner in under ett halvår, under den perioden får inte bolaget heller annonsera i Italien, rapporterar det tyska tv-bolaget Deutsche Welle.
Fallet har varit mycket uppmärksammat i Italien och olyckan drog igång en debatt om arbetsmiljö och säkerhet i landet.

Arbetarna på fabriken i Turin jobbade mycket övertid och det hade dessutom varit flera tillbud på arbetsplatsen där det, enligt andra uppgifter, fanns stora säkerhetsbrister.

Företagets försvarsadvokat Cesare Zaccone säger dock till Deutsche Welle att han är mycket missnöjd med domen och kommer att överklaga.

Åklagaren Raffaele Guariniello har en annan uppfattning och ser domen som en seger som kommer att betyda mycket för att förbättra arbetsmiljön i Italien.