– Stödpaketet till Portugal kommer att förhandlas om, sa Timo Soini, partiledare för Sannfinländarna, i en intervju i morse, dagen efter det finska valet.

Efter gårdagens val har partiet, som betecknas som populistiskt och främlingsfientligt, klassats som den stora segraren.

Matti Tukiainen, organisationschef på FFC (motsvarande LO) säger att gårdagens val var historiskt.

– Sannfinländarna vann och den andra stora förändringen var att Samlingspartiet blev det största partiet. Det skedde samtidigt som Socialdemokraterna, som var i opposition, gjorde att hyfsat val.

– Men jag tror inte att den finska arbetsmarknaden kommer att förändras särskilt mycket på grund av valet, tillägger Matti Tukiainen.

Hans bedömning är att facket möjligen kan ha fått en starkare position efter valet.

– Sannfinländarna tycker som Socialdemokraterna och facket i många frågor, säger han.

Ett exempel på det är frågan om pensionsåldern. Den förra regeringen vill höja lägsta åldern för att ta ut pension, från dagens 63 till 65.

Facket har varit starkt kritiskt till en höjning och har fått politiskt stöd av Socialdemokraterna. Och enligt Matti Tukiainen har även Sannfinländarna varit emot en höjning.

Andra frågor där partierna har en likartad syn är beskattning samt frågan om EU:s stöd till krisländerna.

Matti Tukiainen som dock ser ett annat problem med partiet.

– Det finns vissa av deras företrädare som är öppet rasistiska. Det går inte ihop med facket, säger han.

Finska facket är även osäkert på Sannfinländarna syn på arbetsmarknadsfrågor.

För snart tre år sedan sa de finska arbetsgivarna EK att de inte ville sluta centrala uppgörelser med facket och staten om löneutvecklingen. Därmed rycktes mattan undan för de system som varit viktigt för lönesättningen i Finland under många år.

Den tidigare regeringen har inte gjort några försök att återuppta det gamla systemet.

– Och det är osäkert hur Sannfinländarna kommer att se på en central löneuppgörelse, säger Matti Tukiainen.

FAKTA

Finska valet

Största partiet blev Samlingspartiet som fick 20 procent av rösterna.
Socialdemokraterna backade från 21 procent valet 2007 till 19 procent.
Den stora valskrällen stod Sannfinländarna för som har gått från ett väljarstöd på drygt 4 procent till 19 procent i årets val. Därmed har det blivit tredje största parti.
Centern var en av de stora förlorarna. Partiet tappade nästa åtta procentenheter från förra valet och fick knappt 16 procent i år.
Sannfinländarna har varit kritiskt till EU:s nödlån. De ledande finanstidningarna Financial Times och Wall Street Journal bedömer att partiets framgångar i valet kommer att öka svårigheterna kring Portugals stödpaket.