Det nationalistiska Sannfinländska Partiet är de stora vinnarna i det finska riksdagsvalet med över 19 procent av rösterna.

Därmed blev de tre största partierna i stort sett lika stora, konservativa Samlingspartiet, Socialdemokraterna och nationalistiska Sannfinländarna.

Sannfinländarna är mot ökad invandring, men med en finsk invandringspolitik som sedan decennier varit bland de mest restriktiva i västvälden är det befängt att tala om någon faktisk invandring som skäl till det finska valresultatet, speciellt inte på den landsbygd där Sannfinländarna har sitt starkaste fäste.

Däremot finns traditionellt en stor misstro utanför Helsingfors gentemot de styrande i huvudstaden, en misstro som ökat betydligt på senare år.

Klyftorna har under senare år ökat kraftigt i det finländska samhället, och det kanske viktigast av allt: denna utveckling mot ett mer ojämlikt samhälle har inträtt under samma tidsepok som överstatligheten har ökat inom EU och samtidigt som den ekonomiska handlingsfriheten begränsats genom Finlands anslutning till euron.
Droppen som ledde till det stora språnget för Sannfinländarna är när Finland som euroland nu tvingas till stora utgifter ur statskassan i stödprogram för andra euroländer. Detta samtidigt som det inhemska välståndsgapet ökar.

Efter söndagens val är det uppenbart att de etablerade partierna i detta läge inte lyckats sprida någon framtidstro genom att hänvisa till klassisk politik.

I sin nationalism vänder sig Sannfinländarna till och med mot svenskarna och vill kasta ut det svenska språket ur landet.

Den lärdom som Finlands, och även Sveriges, politiker kan ta med sig är att i klassisk politik se till att, som det heter i den gamla LO-parollen, ”alla ska med”.

Att som i Finland låta välståndsklyftan växa eller som alliansen skapa ökad barnfattigdom i Sverige bildar grogrunden för farlig missnöjespolitik.

Och om inte heller socialdemokrater och vänster talar klarspråk om att alla verkligen ska med öppnas ett oändligt utrymme som missnöjespolitiker som Sannfinländarna eller Sverigedemokraterna kan utnyttja genom att skylla på tyskarna, grekerna, invandring i största allmänhet – eller svenskarna.