Bussbolaget Nobinas förare har uppmanats att bara prata svenska i lunchrummet i Malmö.
– Det är Skåne det här, det är lite speciellt. Det är mer öppet rasistiskt här, säger en bussförare till nättidningen Feministiskt Perspektiv.

Nu sätter företagets huvudkontor stopp för lapparna och budskapet i Malmö.

”För allas trevnad och av ömsesidig respekt pratar vi endast svenska i våra pauslokaler.” Det var budskapet till de anställda bussförarna på Nobina den 9 mars i år, uppger en av dem till Feministiskt Perspektiv. Då hade nyheten om liknande språkregler på bussföretaget Keolis i Jönköping precis väckt stark kritik och fått företagsledningen att backa, vilket LO-Tidningen tidigare skrivit om.

En av förarna påpekade parallellen för Nobinas ledning, som svarade att ett tiotal förare känt sig utanför och att det fanns en oro för att det ”pratas skit” bakom ryggen på andra.

– Jag skäms för att jobba på Nobina när de har sådana här regler, säger föraren till tidningen.

Huvudkontorets kommunikationschef Rolf Kolmodin kände inte till lapparna som det lokala kontoret satt upp. Efter frågor från Feministiskt Perspektiv ber han att få återkomma.

– Vi tar ner skyltarna. De kan uppfattas som ett en regel eller ett förbud mot att prata sitt eget språk, säger han sedan till tidningen, men tillägger att tanken att minska grupperingar på företaget med 40 olika nationaliteter var lovvärt.

Nobina tog i februari i år över halva Malmös stadstrafik av företaget Arriva.

Nobina Sverige AB hette tidigare Swebus, och är enligt egen utsago ”landets ledande bussföretag”, med en marknadsandel på nära 30 procent inom den offentliga busstrafiken.