Det är inte okej att sova under nattvak. Landstinget i Södermanland hade därför rätt att avskeda den sömniga vårdaren.

Det var under hösten 2009 som vårdaren på en rättspsykiatrisk avdelning vid två tillfällen ertappades med att antingen sova eller förbereda sig för att sova under sitt nattpass.

Eftersom de intagna på kliniken är dömda för våldsbrott och lider av allvarliga psykiska störningar, ska personalen ha tillsyn över dem även nattetid.

Enhetschefen fick höra att en vårdare ändå sov på jobbet och besökte avdelningen en sommarnatt 2009. Han fann då vårdaren nedbäddad under en filt i ett nedsläckt dagrum med en väckarklocka bredvid sig. Vårdaren fick då en skriftlig varning.

En månad senare somnade vårdaren sittandes på en stol under ett extravak. Extravak innebär personalen under entimmespass ska ha ständig tillsyn, även vid toalettbesök över patienter som har stor risk att skada sig själv och andra.

Den gången valde landstinget att avskeda vårdaren.

Hennes fackförbund Kommunal ansåg dock att det var felaktigt, och tog fallet till Arbetsdomstolen.

Vårdaren nekar till att hon skulle ha bäddat ner sig för att sova vid den första händelsen. Hon frös och vilade benen genom att lägga upp dem på en stol och väcker klockan hade hon för att hon saknade armbandsur.

När det gäller extravaket förnekar hon också att hon skulle ha sovit, men Arbetsdomstolen tror på arbetsgivarens uppgifter. Domstolen anser att vårdaren inte hade tillräckligt kontroll över avdelningen då hon bäddat ner sig och att det därför inte spelat någon roll om hon sov, haft för avsikt att sova eller bara vilade.

Under extravaket har två personer vittnat i domstolen som sett henne sova, och domstolen tror på deras uppgifter. Domstolen konstaterar att det är helt oacceptabelt att sova under ett vak. Tillsammans med tidigare klagomål om att vårdaren sovit på jobbet är det skäl nog för ett avskedande.