Äntligen är Maciej Zarembas skolreportageserie i hamn. Jag tror jag räknar till 18 helsidor gnäll. Gnäll i bemärkelsen att han söker upp dysfunktionella (sidor hos) skolor och sen hävdar att allt som inte funkar är lärarhögskolornas och sossarnas fel. Tvångssteriliseringarna kommer in punktligt som slutackordet i en symfoni.

Om jag fick arton helsidor skulle jag fokusera på didaktik – konsten att lära andra lära sig. Sen skulle jag sätta in skolkrisen i företagsekonomiseringen av det offentliga; dvs att frågan om huvudmannaskap är oväsentlig så länge alla skolenheter förväntas drivas med det ekonomiska resultatet som ram. Sen skulle jag ha en lång intervju med Jacques Rancière, vars bok Den okunnige läraren äntligen är på väg på svenska. Sen skulle jag nog ha en artikel som ställde omdöme mot kunskaper som pedagogiska mål som hänger ihop. Sista artikeln ser jag framför mig med ordet JÄMLIKHET i krigsrubriker.

Läs tills vidare Eva-Lotta Hulténs senaste artikel i LO-Tidningen om missmatchen mellan skoldebatt och skolverklighet: ”Vad gör skolan bra?”