De anställda på Saab i Trollhättan får stanna hemma imorgon också. Det långa stoppet på Saab har gått in på sin andra vecka.

De anställda på Saab har varit hemma sedan torsdag förra veckan, med undantag för i måndags då de var på plats fast produktionen stod still. I dag fick de beskedet att de får stanna hemma även i morgon.

Saabs produktionsstopp drabbar nu även underleverantörerna. Flera företag har tvingats dra ner produktionen och minska personalen genom att i första hand dra ner på antalet bemanningsanställda, enligt uppgifter till TT.

Anledningen till det fortsatta stoppet är att Saabs problem med finansieringen fortfarande är olösta. Underleverantörerna väntar på betalning innan de startar sina leveranser igen. Enligt Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, underleverantörernas branschorganisation så handlar skulderna om stora belopp.

– Lägger man till de utländska leverantörerna, som är i majoritet, så handlar det definitivt om flera hundra miljoner kronor, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Även om Saab skulle lösa pengaproblemet kommer det att ta runt en vecka innan produktionen flyter på som vanligt igen uppger Spyker Cars, som äger Saab, i ett pressmeddelande.

Företaget arbetar på flera spår för att lösa finansproblemet. Ett är att få Riskgälden att gå med på att Saabs mark och fastigheter får användas som säkerheter för nya lån. Saab förhandlar också om att få sälja sina fastigheter och sedan hyra tillbaka dem, och den ryske affärsmannen Vladimir Antonov väntar svar från Riksgälden på sin ansökan om att få gå in som delägare i Saab. Antonov hoppas på snabba besked helst redan i dag, enligt hans svenske talesperson Lars Carlström.

– Det här läget måste snarast möjligt hävas, säger han till TT.

Att läget är allvarligt och måste lösas omedelbart håller även Vänsterpartiet med om. I dag kräver partiet att regeringen tar ett större ansvar för att hitta lösningar för Saab och för industripolitiken i stort.

– Tusentals arbetstillfällen riskeras, kanske tiotusentals, och regeringen gömmer sig. Det är inte acceptabelt, säger Rossana Dinamarca, vice ordförande i Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.