Två av tre tycker att lägstalönerna för anställda i kommuner och landsting ska höjas. Det visar en enkätundersökning som Novus Opinion har gjort för Kommunals räkning.

Undersökningen gjordes efter finansminister Anders Borgs uttalande om att ingångslönerna är för höga. Det sa han när han träffade kommun- och landstingspolitiker den 30 mars

1 000 personer har svarat på frågor mellan den 1 och 4 april. Av dem tycker 65 procent att lägstalönen för en kommunanställd, 16 070 kronor före skatt, är för låg. Bara fyra procent tycker att lönen är för hög.

70 procent tror inte att lägstalönerna är så höga att de hindrar kommunerna från att anställa fler. Bara 13 procent tror motsatsen

65 procent svarar att de inte skulle klara av att ensamma försörja sig på en lön på 16 070 kronor i månaden. Det är lägstalönen för en kommunanställd som har fyllt 19 år. Majoriteten svarar att gränsen går vid 20 000 kronor. Det är vad en ensamstående minst behöver för att klara försörjningen.

Kommunanställda jobbar i genomsnitt 85 procent av heltid. Det innebär att de som har lägstalön tjänar knappt 13 700 kronor i månaden.

Ungdomar mellan 20 och 29 år jobbar i medeltal 62 procent av heltid. För deras del innebär lägsta lön 9 960 kronor i månaden före skatt.