I tisdags förra veckan stannade biltillverkningen i Saabs fabrik i Trollhättan. Sedan dess har produktionen stått still. I onsdags kväll fick anställda beskedet att de kunde stanna hemma resten av veckan.

I dag var de tillbaka på jobbet, men utan att tillverka några bilar. Produktionen kommer att stå still ytterligare några dagar, enligt Saabs informationschef Eric Geers.

– Det blir ingen produktion under tisdagen och onsdagen heller. Men då får personalen stanna hemma, säger han till TT.

Anledningen till stoppen är att företaget inte fått det material som behövs för produktionen. Enligt underleverantörerna beror det på att flera företag stoppat leveranserna till Saab för att de inte fått betalt. Saab medger att problemen till viss del beror på ”begränsad likviditet”, vilket innebär att det saknas pengar i kassan för att betala alla leverantörer.

Arbetet med att förstärka kassan pågår för fullt. Spyker Cars som äger Saab vill nu sälja Saabs fastigheter till ett finansinstitut och sedan hyra tillbaka dem för att på så sätt få loss pengar. Affären måste dock godkännas av Riksgälden eftersom fastigheterna är en del av säkerheten för lånet hos Europeiska investeringsbanken.

Riksgälden behandlar också en ansökan från den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som vill gå in som delägare i Saab och tillföra nya pengar. Riksgälden vill dock inte kommentera hur arbetet med Saab-affären går.

– Vi jobbar intensivt med Saabärendet. Det gjorde vi förra veckan, vi gjorde det under helgen och vi gör det nu också, säger Unni Jerndal, kommunikationschef hos Riksgälden, till TT.