I det tredje programmet av Kanal 5:s realityserie Jobbjägaren tar Julia Rosqvist sig an en tillsynes förkrossad kvinna med verkliga ekonomiska bekymmer. Men Hillevi, som hon heter, visar sig vara en ganska pigg och kompetent person, bakom osäkerheten som hon visar upp. Den som rimligen automatiskt följer med en längre arbetsfrånvaro.

Det man från början kan tycka att Julia missar är att desperationen som upplevs hos Hillevis person ställs inför den pressade, ekonomiska sitsen hon befinner sig i, inte självföraktet i sig, inte i någon arbetsovilja, och, kanske till Julias förtret: inte heller någon tragisk familjesituation, för i den här familjen tycker man verkligen om varandra.

Nu visar sig också vissa tendenser hos Julia som jag har haft på känn skulle bryta ut, förr eller senare. Då har jag kallat det underklassförakt, nu vill jag betrakta det som ett uttryck av rent plågeri. Faktiskt: Hillevi bryter ihop, får en panikångestattack över familjens ekonomiska läge och behöver lite andrum. Vad som händer är att Julia fysiskt blockerar henne där hon sitter vid köksbordet, så att hon inte kan gå därifrån. Knepet att tvinga Hillevi att konfronteras med sina rädslor känns onödigt hårt och på inga vis professionellt. Tvärtom, man undrar vad poängen med det hela är, och om detta fysiska maktutövande är en beprövad metod som Kanal 5 rekommenderar. Att Hillevi i samma stund också blir utskälld, med en barsk och irriterad ton, känns rent av olämpligt.

Det blir också omedelbart tydligt hur Julia arbetar när hon stunden efter erbjuder Hillevi nya tänder. Att kunna le, resonerar Hillevi, vore en dröm. Och enligt principen att varva slag med beröm får hon av Julia ett nytt fint leende. Jättebra att ha på jobbet.

Slutligen driver man ut de onda arbetslöshetsandarna genom att riva sönder banala, negativa nyckelord som ”offerkofta”, så att Hillevi på något bisarrt rituellt vis kan befria sig från den dåliga självkänslan.

Hillevi får jobb på Bauhaus. Hon är varm, vänlig och duktig när hon jobbar. Hur det gick sen får vi kanske veta framöver, men efter det här blir det tydligt vem som borde få professionell hjälp med sin människosyn i nästa avsnitt: Jobbjägar-Julia.