Foto: Zil

Den anrika ryska biltillverkaren Zil är nära konkurs och har en löneskuld till de anställda på 200 miljoner rubel. Samtidigt har vd tjänat 250 miljoner rubel om året.

Den lön som Zilchefen Konstantin Laptev kostat på sig skulle alltså räcka mer än väl för att bettala de anställdas uteblivna löner, sa Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin på ett möte med ryska fackföreningsledare i går, onsdag. Han citerades av nyhetsbyrån Interfaks och andra ryska massmedia.

Men Zil har ännu större skulder till sina underleverantörer, däribland en skuld på 300 miljoner för gasleveranser (en rubel är ungefär 25 öre). Zil har länge gått med stora förluster, och företaget, som ägs av ryska staten, har de senaste åren hållits under armarna med offentliga medel. De 6 000 anställda har sedan två och ett halvt år bara arbetat tre dagar i veckan, enligt nättidningen Gazeta.ru.

Sergej Sobjanin lovar att Moskvas myndigheter kommer att täcka lönerna till de anställda och ge nya krediter för en rekonstruktion av Zil, vars fastighet i Moskva delvis kan komma att användas för bostäder. Sobjanin beskyller samtidigt både Konstantin Laptev och ledningen för ett annat stort verkstadsföretag i Moskva, Tusjinskij, för pengatvätt och förskingring.

Zil grundades 1916 och tillverkar främst lastbilar, men utanför Ryssland är företaget kanske mest känt för sina svarta, kantiga limousiner, från vilka kommunistpartiets pampar vinkade till folket. Limousintillverkningen upphörde 1999, men under 2010 byggde Zil några exemplar av cabrioleten Zil 410441, som används för att tillföra den ryska statsledningens parader sovjetnostalgisk pompa.