Drygt hälften av dem som är med i LO-opinion tycker att det är rätt att Sverige skickar Jas-plan till Libyen.

– Sverige är en demokrati och det kommer att inträffa situation där vi måste använda vår krigsapparat att försvara demokratin, tycker Richard Berglund, Umeå, materialhanterare och truckförare på Volvo Lastvagnar och aktiv i IF Metall.

Patrik Ljungberg, Göteborg, terminalarbetare och ordförande i Transports avdelning 3, tror inte att ”invasionen har något att göra med att USA och EU bryr sig om den hårt utsatta befokningen i Libyen” och hävdar att insatsen strider mot FN-stadgans artikel 2:4, som säger att angreppskrig mot andra suveräna stater är förbjudet.

– När detta krig är över kommer Libyens statliga bolag att falla i händerna på brittiska och USA-baserade oljebolag, franska telejättar och andra globala roffarföretag, är hans slutsats.

Tre av fyra stöder det förbehåll som Socialdemokraterna drev igenom, nämligen att de svenska stridsflygplanen inte får anfalla mål på marken.