Det egyptiska statsfacket vittrar sönder. Trovärdigheten är låg efter att facket under årtionden har stött president Hosni Mubarak som använt organisationen för att kontrollera arbetare.

Fram till demokratiseringsvågen i Egypten fanns endas ett statskontrollerat fack, Egyptian trade union federation (ETUF). Det hade tre miljoner medlemmar och mycket nära band till staten.

När president Mubarak tvingades från makten ändrade dock förutsättningarna för facket. I ett försök att skapa trovärdighet tog ETUF avstånd från den tidigare regimen.

Men nu utreder åklagarna anklagelser mot fackets ordförande Hussein Megawer, skriver nyhetsbyrån IPS.

Bland annat anklagas han för korruption och för att ha deltagit i att organisera attacker mot demokratidemonstranterna på Tahirtorget i Kairo.

Ifrågasättandet av statsfacket har inneburit att det fackliga landskapet har förändrats.

– Det har varit många strejker och protester och nu håller det på att startas oberoende fackföreningar, säger Mohamed Trabelsi på FN-organet ILO till nyhetsbyrån.

En sådan oberoende facklig centralorganisation som LO-Tidningen tidigare skrivit om heter The Egyptian federation of independent labour unions, och det består av fyra olika fackförbund.

Enligt nyhetsbyrån IPS organiserar organisationen cirka 200 000 medlemmar. Dess första krav var att staten ska höja minimilönerna.

Den egyptiska statens svar är ett lagförslag som ska förbjuda strejker. Det är därmed fortfarande oklart hur det kommer att gå för bildandet av fria fackföreningar i Egypten.